Vopsire electrostatică cu pulberi de exterior. Vopseaua pulbere structurată.

De ce nu putem utiliza în mediul exterior același tip de pulbere ca la interior?

Unul dintre marile avantaje ale vopsirii cu pulberi în câmp electrostatic este durabilitatea, rezistența în timp; însă, desigur, pentru fiecare mediu sau mod de folosință se recomandă pulberi diferite.

Pulberile de interior sunt de mai multe tipuri în funcție de destinația finală a produsului vopsit. Astfel vopseaua pulbere epoxi – poliesterică are rezistența mărită la acțiunile mecanice, dar nu-și menține culoarea în mediul exterior sub acțiunea razelor UV. Vopseaua pulbere siliconică are rezistența mare la diferențele de temperatură, însă nu este recomandată la exterior din pricina rezistenței mecanice reduse.

Pulberile de exterior se diferențiază din punct de vedere chimic în vopsea pulbere poliesterică ale cărei proprietăți o fac rezistentă la diferențele de temperaturi, nu-și pierde culoarea sub acțiunea razelor UV, dar prezintă o rezistență medie la acțiuni mecanice. O variantă superioară este pulberea poliuretanică mult mai rezistentă în mediul exterior și cu rezistența mecanică sporită.

Este recomandată pentru mediul exterior vopsirea electrostatică cu pulbere structurata  în locul celei netede?

În alegerea tipului de vopsire electrostatică cu pulberi de exterior nu trebuie ținut cont doar de argumentul designului. Clienții vor dori ca suprafețele acoperite cu pulberi electrostatice să reziste în timp și până la 20 de ani, iar petele, loviturile și mizeria să fie cât mai puțin vizibile astfel încât ciclul de revopsire să fie cât mai lung.

Dacă la interior finisajele lucioase și semilucioase sunt la fel de potrivite precum o suprafață mată, în mediul ambiental exterior o suprafață mată, structurată va răspunde mult mai bine solicitărilor mecanice, lucru dovedit de cererea în creștere a culorilor și tipurilor de pulbere structurată. În plus texturile structurate fine sau „coaja de portocală” acoperă mult mai bine defectele rezultate din prelucrarea metalului.

Galerie foto