Tehnologia vopsirii cu pulbere in camp electrostatic

1. Pregatirea suprafetei metalice, secretul catre un finisaj perfect

Atvangarde pregateste efectiv suprafata pieselor inainte de  vopsirea cu pulberi in camp electrostatic. prin degresare si clatire nu doar pentru a obtine cea mai buna calitate a suprafetei dar si pentru a oferi produsului o durata de viata lunga pana la revopsire.

Pretratamentul suprafetelor metalice inainte de vopsire. Scopul urmarit in pregatirea unei suprafete este indepartarea completa a tuturor materiilor straine de pe suprafata metalului: grasimi, urme de coroziune si de rugina, bavura, urme de sudura etc, astfel incat sa devina corespunzatoare procesului de vopsire si a se realiza pe deplin potentialul vopselelor pulbere.

Pregatirea si pretratarea pieselor metalice difera de la o situatie la alta astfel ca acestea pot consta de la o simpla degresare a pieselor pana la prelucrari mecanice si sablare doar atunci cand este necesar , fosfatarea pieselor prin pulverizare sau scufundare in baie.

2. Vopsire cu pulbere in camp electrostatic.

Nordson Encore – cel mai avansat sistem  de aplicare a pulberilor in camp electrostatic al momentului.  Comp. americana Nordson este una dintre cele mai mari si mai experimentate companii din lume in fabricatia echipamentelor de vopsire cu pulbere in camp electrostatic, powder coating.

Encore HD – precizia inalta a liniei de vopsire A 4-a generatie de sisteme manuale de vopsire electrostatica, Encore HD, ofera posibilitatea unui control superior al procesului de pulverizare prin care se poate obtine o mai mare densitate de sprayere la o viteza mica a  aerului (HDLV). Ca rezultat, transferul  de pulbere  din pistol pe piesa va fi foarte eficient  (pana la 99%) fara  ca piesa sa fie supraincarcata (overspray) obtinandu-se o calitate superioara finala dupa procesul de polimerizare. Utilizand o cantitate  mica de vopsea, sistemele Nordson Encore HD permit prestatorului de servicii de vopsire in camp electrostatic sa practice preturi foarte competitive.

Fiind un sistem de ultima generatie poate fi configurat in multiple feluri pentru a putea veni in intampinarea  diverselor cereri zilnice de aplicare.

Atvangarde, prin punerea in functiune a liniei de vopsire cu pulbere in camp electrostatic,  Nordson detine cel mai performant sistem al momentului putand oferii clientilor cel mai bun raport calitate pret pentru servicii de vopsire electrostatica.

3. Procesul de polimenizare

Procesul de polimenizare a vopselei pulbere sau reticulare, se face conform diagramei de polimenizare si a fisei tehnice a vopselei specifice. Temperatura este controlata de o  automatizare prin intermediul sondelor de temperatura aflate in interiorul cuptorului.

Cuptorul de polimenizare functioneaza in flux tehnologic cu cabina de vopsit in camp electrostatic. Piesele pulverizate cu vopsea  in faza anterioara,  agatate pe lantul conveiorului sunt transportate mecanic, suspendat la cuptorul de polimenizare. Timpul de polimenizare  si temperatura de polimerizare  se stabilesc in functie de  tipul pulberii. De regula, plaja de temperatura este intre 160-200 grade C iar timpul intre 5-20 minute.

4. Procesul de racire si ambalare a pieselor

Dupa polimenizare, carucioarele cu picior se  scot din cuptor si sunt lasate la racit la temperatura ambientala. De regula, in functie de material si grosimea acestuia timpul necesar racirii pieselor variaza intre 5-30 minute.

Atvangarde ambaleaza piesele inainte de livrare, in functie  de specificul formelor acestora: in folie strech, folie bule, coltare carton, coltare spuma, cutii de carton.

Volumul util al cuptorului este de 3100/2000/1150 mm.